barwniki naturalne

Encyklopedia PWN

karminowy barwnik naturalny otrzymywany z pluskwiaków o tej samej nazwie;
naturalny produkt spoż. o charakterystycznym słodkim smaku, swoistej barwie i aromacie (rzadziej bezwonny), wytwarzany przez robotnice pszczoły miodnej (jako zapas pokarmowy w komórkach plastra pszczelego) z nektaru roślin bądź spadzi lub obu tych surowców;
fiz. stan materii występujący podczas oddziaływania promieniowania elektromagnetycznego o dużym natężeniu (światła laserowego) z materią, gdy prawdopodobieństwo przejść wymuszonych (czyli zachodzących dzięki emisji wymuszonej i absorpcji) jest dużo większe niż prawdopodobieństwo emisji spontanicznej (emisja światła).
ochry
[gr.],
minerały i skały pylaste, jaskrawo zabarwione (żółte, czerwone, pomarańczowe, brunatne), o rozmaitym składzie chem., używane jako pigmenty;
środek do czyszczenia i konserwacji obuwia skórzanego, a także innych wyrobów ze skóry;
sześcioczłonowy związek heterocykliczny o 2 wiązaniach podwójnych (heteroatomem jest tlen);
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia